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Question 

 
In chapter 22.7.3 of EN 60598-2-22:2014 it is stated that “Emergency luminaires shall be equipped with a protection 
device which disconnects the luminaire from the supply in case of any failure within that luminaire”. 
 
Q1) Which types of protection devices are considered adequate to achieve compliance with above requirement? 
 

a) PTC resistors (positive temperature coefficient) 
b) conductor track fuses (melting/disconnecting of tapered circuit path) 
c) fusing resistors (not IEC/EN-approved) 
d) serial resistors (limiting the current) 
e) approved fuses (e.g. according to EN 60127) 

 
Q2) Does this device need to disconnect a circuit galvanically, or is a limitation to a specific fault current also sufficient if 

selectivity is still ensured?  
  

Decision 

 
 
Q1) All types of protection as mentioned can be accepted. 
 
Q2) Complete galvanic disconnection is not necessary. As mentioned, all protection devices stated in Q1 could be 
accepted. 

 

Explanatory notes 

The above replies and associated advices have been approved by IEC SC34C WG COMEX and IEC SC34D WG LUMEX 
at their April 2017 meetings held in Pretoria. These replies also involved consultation of the LUMEX/COMEX Emergency 
Lighting Panel (ELP). 
 
Additional advice:  
 
• The requirement of Clause 22.7.3 is not applicable to self-contained emergency luminaires. 

 
• In principle, luminaires using control gear in compliance with the appropriate IEC 61347 standard should be accepted 

as meeting the requirement of Clause 22.7.3 without the need for further testing. However, this statement, relevant for 
centrally supplied luminaires and their control gear only, is to be further considered by ELP, COMEX and LUMEX. In 
principle it should be possible to adopt the fault condition tests of IEC 61347-1 to confirm that the tested failure 
conditions will not trip the main circuit protection device. Key to this will be defining the operating characteristic of the 
protection device that is expected to be in the mains supply circuit. The ELP stated in their 2

nd
 March 2017 minutes, 

from a practical point of view, control gear in conformity with IEC 61347 standards and used with centrally supplied 



                                                                                                                 IECEE OD-5002-4:2015 © IEC 2015 
 

  

 

Page 2 of 2 
 

 

emergency luminaires is not known to cause problems of unintended operation of the mains circuit protection devices 
that are commonly used. 

 
• It is important that unintended disconnection of the luminaire from its supply circuit should also be prevented. 

Therefore the risk of any unintended or nuisance operation of a protection device could also be considered to be a 
possible safety issue. 
Note: This aspect to be further considered by ELP; LUMEX; COMEX. 
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